Myyjäisten herkkupöytään tein vähän pikaisesti tällaiset kakut. Ohje on Kinuskikissalta, tosin jouduin vähän soveltamaan kun kaapista ei löytynyt ihan kaikkia aineksia… Myöhemmin tein kotiin erään päivän kunniaksi samanlaisen alkuperäisellä ohjeella, ja olihan tämä ihan hyvää. Tosi piparisen makuinen! Koristeeksi pursotin muutaman kermanokareen ja spritsasin sulaa suklaata. Päälle vielä koristeltuja pipareita ja sokerihelmiä.
Tässäpä ohje yhteen kakkuun. Suluissa oma versioni.
Pohja:
225g piparkakkuja
80g voita tai margariinia
Piparkakkutäyte:
4 liivatelehteä
3dl kuohukermaa (vispikermaa)
1 dl tomusokeria
2 tl piparkakkumaustetta
200g vaniljarahkaa (maitorahkaa)
3 valkuaista
2 rkl sitruunamehua
1 rkl vettä
Kinuskikiille:
2 liivatelehteä
2 dl kuohukermaa
1½ dl fariinisokeria
Murskaa piparkakut tehosekoittimessa tai kaulimella. Sulata voi kattilassa ja lisää joukkoon piparimurska. Painele muruseos vuoan pohjalle.
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
Vatkaa kuohukerma vaahdoksi ja lisää vaahdotuksen aikana joukkoon tomusokeri. Sekoita kermavaahtoon piparkakkumauste ja vaniljarahka.
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Yhdistä kerma-rahkaseoksen kanssa.
Mittaa kattilaan sitruunamehu ja vesi. Kuumenna kiehuvaksi ja sulata joukkoon liivatteet. Lisää ohuena nauhana sekoittaen täytteeseen.
Kaada täyte vuokaan ja anna hyytyä jääkaapissa noin 3 tuntia.
Laita kiilteen liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
Mittaa kattilaan kuohukerma ja fariinisokeri. Kuumenna kiehuvaksi. Sulata joukkoon liivatteet. Anna seoksen jäähtyä haaleaksi välillä sekoitellen.
Kaada kinuskikastike täytteen päälle ja hyydytä kylmässä pari tuntia.