Peruna-porkkanasämpylät

Tein tuon ensimmäisen taikinan perään heti toisen samankokoisen taikinan. Oli niin ihana tehdä pitkästä aikaa sämpylöitä! Tein vähän eri ohjeella, ja eri tavalla. Näistä tuli kyllä TODELLA pehmeitä ja maukkaita, kannattaa ehdottomasti kokeilla. Alunperin sain idean juurimenetelmällä tehtyihin sämpylöihin täältä, Jonnan keittiöstä. Kiitokset vaan sinne!:) Sovelsin vähän itse, kun kaikkea ohjeessa mainittua ei ollut, ja jotain muuta, mitä ohjeessa ei sanottu, oli 🙂 Tämä juurimenetelmä oli kyllä hyvä, toistekin varmasti teen tällä tavalla!

IMG_2858

Tässä vielä ohje sellaisena kuin sen itse tein:

Juuri:

1 l vettä
30g kuivahiivaa
reilu loraus siirappia
3 dl vehnäjauhoja
2 dl sämpyläjauhoja

Sekoita juuren aineet keskenään. Anna kohota n. 15 minuuttia.

Lisää taikinaan:

4 tl suolaa
pari dl öljyä
n. 3 dl porkkanaraastetta
n.2 dl pottumuusia
n. 3 dl sämpyläjauhoja
n. 8 dl vehnäjauhoja

Kun juuri on valmis (kohonnut ja kuplii), lisää suola, öljy ja porkkanaraaste sekä jauhoja vähitellen. Alusta tasaiseksi. Alusta useampi minuutti, niin taikina saa kunnollisen sitkon. Noita jauhoja kannattaa laittaa “tunnustellen”, niin että taikina jää aika löysäksi – tulee pehmeitä sämpylöitä!

Pyörittele taikinasta sämpylöitä (leivo heti kun taikina on valmis, älä kohota ennen leipomista), kohota ja paista 225 asteessa n. 15 minuuttia.

Lisäys: Itse kostutan puhtaalla suihkupullolla kädenlämpöistä vettä sämpylöihin juuri ennen uuniin laittamista ja heti uunista ottamisen jälkeen. Tämä tekee sen, että sämpylöistä tulee pehmoisia sekä sisältä että päältä. Jos taas haluaa pehmeitä sämpylöitä sisältä, mutta rapean kuoren, niin ei kannata kostuttaa uunista ottamisen jälkeen.

4 Comments

  1. Heips!

    Kiitos tästä uudesta löydöstä!!! Olen jo useasti tehnyt tällä juuri menetelmällä sämpyliä ja hyviä niistä tulee. Häviävät vaan turhan nopeasti pakkasesta parempiin suihin…Porkkana-perunasosekeitto tuo myös kivan aromin sämpyliin.

    Kuullaan!

  2. Hei Suski, ja kiitos kommentista! Itsekin juuri eilen tein näitä sämpylöitä, ja aina niistä tulee hyviä! Ainut huono puoli on tosiaan tuo niiden häviäminen 🙂 Mutta syötäväksihän ne on tehty, joten hyvä näin, eikö?! Ikävähän se olisi, jos ei lapset suostuisi mun sämpylöitä syömäänkään 😉
    Ja muuten, tuo perunan ja porkkanan määrä on sitten täysin sovellettavissa, tämä ohje tuli vaan yhden kerran määristä 🙂 Itse heitän mukaan mitä milloinkin… Mutta idea kai tässä onkin tuo juuri, minusta se on mahtava ”keksintö”! 😉

  3. No niin, tätä pitääkin kokeilla, tosin onko sulla ihan oikein perunamuussia tuossa vai jauhetta?

  4. Herkullisilta näyttävät ja melkein tänne tuoksuu nuo herkulliset sämpylät. Pitääpä ottaa ohje talteen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *