Pitkästä aikaa tein saaristolaisleipää. Naapurilta sain ohjeen, jolla kokeilin. Kiitokset naapuriin! Ohje on vähän eri kuin millä tein n. vuosi sitten, täällä. Oikeastaan reseptissä ei suurempaa eroa ole kuin jauhon määrä ja paistoaika sekä kohotuskertoja oli tässä vain yksi.
Tällä kertaa näin:
1l piimää
1 pala hiivaa
2 dl siirappia
1 rkl suolaa
3dl vehnälesettä
3 dl ruisjauhoja
3 dl kaljamaltaita
n. 12 dl vehnäjauhoja
Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Lisää siirappi.
Lisää taikinaan muut aineet ja sekoita tasaiseksi.
Laita taikina kahteen voideltuun ja jauhotettuun leipävuokaan. Kohta kaksinkertaiseksi.
Paista 175 asteessa n. 1½ tuntia. Paiston puolivälissä sivele leivät siirappivedellä, eli n. 1/3 siirappia ja 2/3 vettä.
🙂 täältähän minäkin tämän nyt löydän. Pitänyt jo useasti minunkin pyytää tämä naapurilta, vaan eipä tarvi enää. On tämä vaan niin hyvää.